Anthony DeMattee primește premiul Leonard D. White din 2021 –

Spread the love

The Premiul Leonard D. White este prezentat anual de Asociația Americană de Științe Politice (APSA) pentru a onora cea mai bună disertație de doctorat din domeniul administrației publice.

Anthony DeMattee este absolvent de facultate de prima generație, tată de câine de salvare și fan pe tot parcursul vieții Denver Broncos. În prezent, este cercetător postdoctoral al Fundației Naționale a Științei, sponsorizat atât de Direcția NSF pentru Științe Sociale, Comportamentale și Economice, cât și de Programul Drept și Știință. Cercetările sale se concentrează în primul rând pe politica interacțiunilor stat-societate civilă din țările în curs de dezvoltare, cu accent regional pe Africa de Est și Caraibe (Kenya și Haiti în primul rând). Disertația, proiectul său de carte și cercetările actuale studiază originile politice, politica judiciară și consecințele socio-economice ale legilor societății civile. El își finalizează ultimul an postdoc în timp ce este afiliat la Departamentul de Științe Politice de la Universitatea Emory.

Citație din partea comitetului de atribuire:

Anthony James DeMattee „Societatea civilă domestică: cum și de ce guvernele folosesc legile pentru a reglementa OSC-urile” este un beneficiar extrem de meritor al Premiului Leonard D. White Disertation Award pentru 2021 pentru cea mai bună disertație în administrația publică din ultimii doi ani. Cercetarea lui DeMattee pune o serie de întrebări atât critice, cât și oportune, pentru cercetarea la legătura dintre drepturile omului și designul și comportamentul administrativ: Cum și de ce guvernele subminează organizațiile societății civile al căror scop este protejarea libertăților civile ale cetățenilor, atât ca indivizi, cât și ca grupuri organizate? Acest subiect este critic nu numai pentru analiza regimurilor autoritare, dar ia o importanță deosebită în democrații, cu dubla apariție atât a populismului, cât și a autoritarismului în ultimele decenii. Acest studiu abordează acest puzzle de cercetare, concentrându-se atât pe proiectarea, cât și pe implementarea politicilor guvernamentale menite să modeleze parametrii activităților organizațiilor societății civile.

Această disertație este împărțită în trei sub-întrebări: Cum apar dispozițiile legale reflectate în organizațiile societății civile (OSC)? În ce condiții sunt adoptate aceste dispoziții legale de către OSC? Și, în cele din urmă, cum variază aplicarea acestor dispoziții legale în funcție de regulile de facto versus de jure? Teoria lui DeMattee afirmă că guvernele slabe (adică instabile) consideră OSC-urile drept adversari și, prin urmare, folosesc dispoziții legale și de aplicare pentru a menține controlul politic asupra OSC-urilor. În schimb, guvernele robuste (adică stabile) vor căuta să utilizeze dispozițiile legislative și mecanismele de aplicare pentru a conferi extinderea legitimității OSC-urilor și, astfel, să semnaleze comunității internaționale mai largi că susțin activitățile în domeniul drepturilor omului de către aceste organizații neguvernamentale.

Deșeind o serie impresionantă de seturi de date și mai multe metode de anchetă (analiza cantitativă a datelor, cercetarea arhivistică pe teren și studiu de caz aprofundat al națiunii) care acoperă 285 de legi adoptate între 1872 și 2019 care acoperă 17 națiuni africane, DeMattee oferă dovezi convingătoare că guvernele robuste cu un control ferm asupra puterii utilizează dispozițiile legale pentru a manipula OSC-urile pentru a extinde legitimitatea cetățenilor lor și a semnaliza eforturile în domeniul drepturilor omului către comunitatea internațională mai largă. Guvernele a căror putere este slabă și, prin urmare, amenințată de OSC, vor adapta atât legile, cât și strategiile de aplicare pentru a restricționa sfera activităților OSC, strângând astfel controlul politic asupra acestor organizații neguvernamentale.

Pe scurt, DeMattee face un punct original și subapreciat din studiul său: adoptarea sau neacordarea unei anumite legi a OSC nu se traduce automat într-un mediu al societății civile care să fie susținut sau împiedicat de guverne. Mai degrabă, înțelegerea conținutului substanțial al dispozițiilor legale din OSC-uri și a mecanismelor lor de aplicare rezultate este esențială pentru a stabili dacă OSC-urile beneficiază sau sunt afectate negativ de astfel de modificări ale politicii guvernamentale. Acesta este un proiect care va fi o lectură obligatorie pentru studenții care guvernează dezvoltarea și drepturile omului, care caută o înțelegere mai profundă bazată pe instituții a relațiilor dintre stat și organizațiile neguvernamentale.

APSA mulțumește Universității din Chicago pentru sprijinul acordat premiului și membrilor comitetului pentru serviciile lor: George A. Krause (președinte), Universitatea din Georgia; Dr. Randall Scott Davis, Universitatea Southern Illinois; și dr. Alisa Moldavanova, Wayne State University.

Source